Viering plaatselijke kunstenaars

September 2018

Fotolink: André Devinck en Jacques Martens
van 15.09 tot 07.10.2018

André Devinck mogen we terecht de pionier noemen van Fotoclub Diagonaal. Hij is immers de medestichter van deze fotovereniging en sinds de start ook een enthousiaste voorzitter. Al sinds zijn jeugd heeft André een passie voor fotografie. Hij is een gedreven autodidact. Aanvankelijk maakte hij diapositieven, maar al vlug raakte hij geboeid door het analoge fotowerk en had hij een eigen donkere kamer waar hij zijn foto’s ontwikkelde volgens de regels van de kunst. Het werk van André kan men omschrijven als erg intuïtief, want er wordt weinig vooraf gepland. Alles kan en alles mag. Hij is een fotografische vrijdenker die zich laat inspireren door het moment. Hij gaat spontaan en bezield een relatie aan met wat hij ziet. Hij neemt de tijd om te observeren en te fotograferen. Dat resulteert in foto’s met een verrassend eenvoudige compositie en een geraffineerd spel met diverse beeldelementen.

Autodidact Jacques Martens mogen we terecht de gangmaker van Fotokring Knokke-Heist noemen. Zichzelf steeds verbeteren, geeft hem voldoening. Jacques is een blijft een technische perfectionist. Het fotograferen van landschappen behoort tot een van zijn meest geliefde onderwerpen: gestileerd, verfijnd, tot op het bot blootgelegd, tot de essentie herleid. Bij het fotograferen van landschappen speelt spiritualiteit ook een rol. Jacques ziet het als een huldiging aan een wereld die zijn schoonheid heeft behouden ondanks de tussenkomst van de mensheid. Jacques wordt overweldigd en gegrepen door de vrijheid, het aangewezen zijn op zichzelf, én het gevoel wanneer het ideale moment is vastgelegd. Zijn foto’s moeten iets te betekenen hebben. Het zijn trouwens allemaal momenten uit zijn leven, kunstzinnige getuigen uit vervlogen tijden.

September 2009

Tentoonstelling Retrospectieve
van 19.09.2009 tot 04.10.2009

Francis Verlinden studeerde 7 jaar aan de kunstacademie Sint-Lucas te Brussel. De kunstenaar woonde in Knokke van ’64 tot ’95 en woont nu in het Retranchement (NL). Hij werkte 5 jaar bij de Prentkunstenaars van Damme onder leiding van Paul Klein. Verlinden stelde verschillende malen tentoon in binnen- en buitenland (Knokke-Heist, Brugge, Damme, Brussel, Luik, Dusseldorf, Duinkerke, Middelburg…)

Tony Venneman is duidelijk iemand die met meer dan één muze op vertrouwelijke voet staat. In 1969 begon hij als autodidact te schilderen. In 1970 was hij de inspirator van de kunstkroeg “De Kobbe”, bestempeld als de voorloper van het huidige Cultuurcentrum Scharpoord. Dat was voor hem een tijd van pionierswerk en culturele verrijking. Hij is reeds 40 jaar creatief als kunstschilder.

November 2002

Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag werd de heer Jacques Maertens, als plaatselijke kunstenaar gevierd. De Cultuurraad Knokke-Heist ondersteunde deze huldiging d.m.v. het bekostigen van de tenor Zeger Vandersteene. De Cultuurraad leverde ook haar bijdrage in de Liber Amicorum.

November 2001

De Cultuurraad Knokke-Heist organiseerde – ism het gemeentebestuur Knokke-Heist, het cultuurcentrum en de Oostkustacademie- twee exclusieve rondleidingen met Roger Demyttenaere in eigen tentoonstelling op zondag 18 en 25 november 2001.